03.09.2024

Hoe starten met AI binnen jouw onderneming? Een gids.

Share      
App Sys Stories Hoestartenmet AI Linked In

Artificiële Intelligentie is al lang geen “ver-van-ons-bedshow” meer. Het is ondertussen een krachtige tool die bedrijven binnen diverse sectoren kunnen inzetten om onder andere efficiënter te werken. Maar hoe start je binnen jouw onderneming met AI? In deze blog zetten we kort de belangrijkste stappen uit, om AI met succes te introduceren binnen jouw bedrijf.

1. De basisprincipes van AI

Wat is AI precies en wat kan het voor jouw bedrijf betekenen? Voor dat je AI gaat implementeren, is het belangrijk om op deze twee vragen eerst een duidelijk antwoord te krijgen. Zo omvat de tool bijvoorbeeld technologieën zoals ML (Machine Learning), taalverwerking en computer vision, allemaal zaken die kunnen helpen om data te analyseren, patronen te herkennen en zelfs voorspellingen te doen.

TIP: Volg eens een basis-cursus AI!

2. Jouw bedrijfsuitdagingen, onder de loep

Een volgende om over na te denken, wat zijn de uitdagingen en kansen binnen jullie onderneming? Waar lopen jullie als bedrijf tegenaan of wat kan er efficiënter? Welke zaken hierbinnen kunnen met AI worden aangepakt?

Een voorbeeld van mogelijke toepassingen zijn voorspellende analyses via AI, automatisering op vlak van facturatie, repetitieve taken, data-invoer maar ook chatbots voor 24/7 klantondersteuning.

3. Onder het motto “Rome is niet gebouwd in één dag”

Ga van start met kleine AI-projecten om ervaring op te doen én risico’s te minimaliseren. Start eens een pilotproject op, gericht op een specifieke tak binnen het bedrijf. Dit kan een marketingcampagne zijn of klantsegmentatie. Deze ervaring gebruik je om te leren en je aanpak bij te stellen.

4. Vraag hulp aan experten

AI kan een complex gegeven zijn, zeker wanneer je nog niet veel ervaring hebt opgelopen binnen het jargon. Daarom is het nooit slecht om in de beginfase samen te werken met AI-experts of zelfs AI-consultants in te huren. Zij kunnen helpen bij heel de technische opzet, maar ook bij het trainen van jouw medewerkers.

5. Meten is weten

Wanneer de implementatie is afgerond, is het van groot belang om de prestaties continu te blijven monitoren door te meten en te optimaliseren. Dit kan onder andere door middel van KPI’s die direct verband houden met de aspecten waarop je AI hebt ingezet.

Om in het achterhoofd te houden: AI is geen statisch gebeuren maar een groeiproces dat constant bijschaving nodig heeft!

6. AI-minded werknemers

Allemaal goed en wel dat de AI implementatie goed is verlopen, maar laten we de belangrijkste factor niet over het hoofd zien, je werknemers. Om AI echt succesvol te maken, moet het ingebed zijn in de cultuur van jouw organisatie. Dit wilt zeggen dat in principe alle medewerkers, op alle niveaus, erover moeten nadenken hoe zij AI kunnen inzetten om hun werk efficiënter en beter te laten verlopen.

TIP: Organiseer eens een AI-workshop en trainingen om het bewustzijn en de acceptatie te vergroten!

Tot slot

We hopen dat het duidelijk is uit bovenstaande “gids”, dat starten met AI geen overweldigende taak hoeft te zijn. Door klein te starten, experts onder de arm te nemen en de juiste data te gebruiken, kan je AI al waarde laten toevoegen en je bedrijf naar een hoger niveau doen tillen.